WSDL - Web Services Description Language

By Oana Mirea
Web Services Description Language este un limbaj bazat pe XML si este utilizat pentru a descrie serviciile oferite de un anumit business si modul in care acestea pot fi accesate in mod electronic. Practic WSDL este o specificatie despre cum de pot descrie serviciile web intr-o gramatica XML.
WSDL descrie patru componente de date:
- informatii de interfata ce descriu functiile accesibile in mod public
- informatii privitoare la tipurile de date pentru toate mesajele de cerere sau raspuns
- informatii referitoare la protocolul de trasport ce urmeaza a fi utilizat
- informatii referitoare la adresa pentru a putea localiza respectivul serviciu

Folosind WSDL un client poate localiza un serviciu web si poate adresa orice functie a acestuia care este disponibila in mod public.
WSDL priveste serviciile ca fiind niste endpoint-uri in retea (sau porturi) ce opereaza asupra mesajelor. Operatiile si mesajele sunt descrise in mod abstract si apoi legate la un protocol de retea concret si la un format de mesaj pentru a defini un endpoint.

WSDL este frecvent utilizat alaturi de SOAP si XML Schema pentru a furniza servicii web in cadrul internetului. Un program-client ce se conecteaza la un serviciu web poate citi fisierul WSDL pentru a stabili ce functii sunt disponibile pe server. Toate tipurile de date speciale ce sunt folosite sunt integrate in fisierul WSDL sub forma XML Schema. Clientul poate apoi folosi SOAP pentru a invoca una dintre functiile listate in WSDL.

WSDL nu este inca un standard W3C.
 

0 comments so far.

Something to say?