Ce este Dynamic HTML – DHTML?

By Stefania Rusu

DHTML nu reprezinta o noua specificatie a HTML-ului, ci mai degraba o noua abordare a controlului codului si comenzilor standard ale HTML.

DHTML reprezinta o combinatie de tehnologii folosite pentru a crea site-uri web dinamice si interactive, folosind un limbaj de marcare static (precum HTML), un limbaj client-side scripting (precum JavaScript), un limbaj de prezentare(Cascading Style Sheets, CSS) si Document Object Model.

Ce intelegem prin dynamic? Dinamic reprezinta capacitatea unui browser de a schimba aspectul si stlu unei pagini web dupa ce documentul a fost incarcat.

Cand te gandesti la DHTML, trebuie as iei in considerare calitatile HTML, in special ca dupa ce o pagina este incarcata de pe server, aceasta nu se va schimba pana cand o alta interogare vine la server. DHTML ofera mai mult control asupra elementelor HTML si permite schimbarea acestora in orice moment fara a te reintoarce la serverul web.

Cele part parti ale DHTML sunt:

- Document Object Model

- Script-uri

- Cascading Style Sheet (CSS)

- XHTML

Document Object Model permite accesul la orice parte din pagina web pentru modificarea acesteia folosind DHTML. Fiecare parte a paginii este specificata de DOM si folosind conventiile de numire acestea pot fi accesate si li se pot schimba proprietatile

Script-urile scrise in JavaScript si ActiveX sunt doua din cele mai des intalnite limbaje folosite pentru activarea DHTML. Acestea sunt folosite pentru controlul obiectelor specificate in DOM.

Cascading Style Sheets este folosit in DHTML pentru controlul aspectului paginilor web. Sunt definite culorile si fonturile textului, colurile de fundal si imagini si plasarea obiectelor in pagina.

XHTML sau HTML 4.x este folosit pentru crearea paginii propsiu-zise si construirea elementelor folosite de CSS si DOM.

Caracteristici ale DHTML:

1. Schimbareatag-urilor si proprietatilor – cea mai accesata utilitate a DHTML. Permite schimbarea calitatii unui tag HTML in functie de un eveniment exterior browser-ului (cum ar fi un click de mouse, timp, data, etc.). Poate fi folosit pentru o pre-incarcare a informatiei in cadrul unei pagini si afisarea acesteia doar dupa ce utilizatorul a apasat pe un anumit link.

2. Positionare in timp real – obiecte, imagini si text se pot muta in cadrul unei pagini web. Astfel se pot crea jocuri interactive pentru cititori sau anima parti din ecran.

3. Fonturi dinamice – caracteristica specifica Netscape – fonturile sunt encodade si downlodate in cadrul paginii din system-ul utilizatorului, pentru ca pagina sa arate mereu conform cu cerintele.

4. Conexiunea datelor – caracteristica specifica doar IE – pentru facilitarea accesului la bazele de date din cadrul site-urilor web

 

1 comment so far.

  1. Unknown 13 noiembrie 2008 la 13:39
    Da-mi un exemplu de pagina creata cu dhtml, te rog. poti sa-mi raspunzi pe blogusinguratic.blogspot.com

Something to say?