XQuery

By Oana Mirea
XQuery este un limbaj folosit pentru interogarea datelor in format XML. XQuery este pentru XML ceea ce reprezinta SQL pentru bazele de date. Scopul dezvoltarii acestui limbaj este de a reusi tratarea colectiilod de date xml la fel ca bazele de date si pentru a face interogarea lor cat mai flexibila si eficienta.
XQuery poate fi folosit pentru interogarea oricarui tip de documente care pot fi vizualizate sub forma de fisiere XML. XQuery este construit pe baza de expresii XPath deoarece contin acelasi model de date si suporta aceleasi functii si aceiasi operatori.
Principalul mod de abordare este folosirea expresiilor FLWOR (For, Let, Where, Order, Return) - aceasta constructie este extrem de asemanatoare cu cea din SQL.

Exemplu

for $x in doc("groups")//id
let $y:=doc("students.xml")//student[id=$y]
where count($y)>20
order by $y/name
return $y/name

for genereaza o lista ordonata de legaturi intre valorile id-urilor si $x

let asociaza fiecarei legaturi o alta legatura din lista students cu id-ul respectiv lui $y creand la acest stagiu o lista ordonata de tupluri ($x, $y)

where filtreaza lista pentru e retine numai tuplurile de interes

order sorteaza lista dupa anumite criterii

return construieste pentru fiecare tuplu ramas in lista valorile rezultate


Cu ce unelte putem dezvolta aplicatii XQuery?

Un tool extrem de bine realizat si util este Altova. Aceasta este un software care poate fi downloadat pentru o perioada de proba de 30 zile de la adresa aceasta. Acest tool valideaza si executa fisiere de tip xquery.
 

0 comments so far.

Something to say?