MooTools

By Stefania Rusu

Mootols este un framework modular si compact pentru JavaScript care permite scrierea de cod elegant, flexibil si compatibil cu mai multe browsere, cu ajutorul API-ului sau bine documentat.

Mootools reprezinta legatura dintre browser si codul scris. Exista si alte framework-uri js precum: Prototype, Dojo, jQuery, YUI!, etc. Ofera o functionabilitate si un numar de instrumente mai mari pentru scrierea codului javascript. Prin adaugarea sa in mediul de lucru este mai usor sa creezi un cod flexibil, succint si reutilizabil.

Mootools ofera un numar de clase proprii care permit descrierea unor efecte precum redimensionarea, decolorare, deplasare, etc. Codul pentru transitia dintr-o stare in alta este foarte succint, iar Mootools se ocupa de erstu.

De asemenea, ofera instrumente DOM pentru selectarea elementelor din document, crearea de noi documente si alterarea celor existente. Exista si functii de ajutor (like $, $type, $cnk, $random,etc.) care sunt de ajutor realizarea multor task-uri.

Primul pas in lucrul cu Mootools il reprezinta cunostintele de javascript. Mootools nu este doar un cod ce poate fi adaugat in script-ul paginii, ci este mai degraba o librarie javascript care ofera acces la multe functii utile, dar care trebuie folosite intr-un cadru.

Exista pe internet o multitudine de tutoriale de javascript, in consecinta primul pas nu ar trebui sa reprezinta o problema.

Cel de-al doilea pas este instalarea propriu-zisa a Mootools, un proces simplu. Trebuie doar accesata pagina de download si selectata ce parte a librariiei este necesara. Poate fi descarcata insa si intreaga librarie.

Al treilea pas reprezinta adaugarea codului de Mootools in cadrul pagini: trebuie creat un tag in head-ul documentului care sa directioneze catre copia de Mootools. Dupa acest tag mai trebuie adaugat unul care fie va directiona spre un fisier extern cu propriul javascript care foloseste Mootools sau poate fi scris direct in cadrul scriptului

Cel de-al patrulea pas este reprezentat de scrierea codului. Aici intervine Mootools.

 

0 comments so far.

Something to say?