Hipermedii Adaptive

By Oana Mirea
Ne-am obisnuit cu totii sa cautam informatii online: fie ca vrem sa aflam ceva despre un produs, fie ca vrem sa ne documentam pe o anumita tema, cu totii folosim acum internetul din simplul motiv ca este accesibil, usor de folosit si foarte eficient. Si foarte multi il folosim pentru a ne familiariza cu anumite domenii, practic il folosim pentru a invata. Iar internetul este plin de tutoriale: de la cum sa folosesti anumite programe la cum sa iti speli masina eficient si multe altele. Insa de multe ori avem anumite probleme cu unele tutoriale: fie stim deja anumite parti si ne chinuim sa tot dam la pagina urmatoare, pagina urmatoare, pana cand ajungem la ce ne intereseaza si ce este nou pentru noi, fie suntem complet in ceata cu anumite chestii si am dori sa aflam informatii aditionale. Ei bine exista o multime de oameni care sunt preocupati de aceste probleme si lucreaza la dezvoltarea de hipermedii adaptive (adaptive hypermedia). Ce inseamna adaptive hypermedia? Inseamna medii ce se pot "mula" pe utilizator.
Momentan cel mai dezvoltat domeniu al adaptive hypermedia este cel de e-learning. Practic ce inseamna adaptive hypermedia in procesul de e-learning? Inseamna analizarea cunostintelor fiecarui utilizator si oferirea de link-uri utile pentru acel utilizator. Sistemele de hipermedii adaptive construiesc un model al cunostintelor, scopurilor si preferintelor utilizatorilor si foloseste aceste date pentru a realiza procesul de e-learning. Pe masura ce procesul de e-learning avanseaza (utilizatorul capata noi cunostinte) datele sunt modificate si in concluzie si link-urile pe care utilizatorul le poate accesa.
In afara de procesele de acumulare de cunostinte, hipermediile adaptive pot fi utilizate si in domeniile de afaceri prin adaptarea cautarilor online de produse la fiecare utilizator in parte.
 

0 comments so far.

Something to say?