FOAF - Friend Of A Friend

By Oana Mirea
Friend Of A Friend este o idee noua si inovatoare in lumea internetului. Conceptul din spatele acestui proiect este acela de a crea pagini despre oameni pe care masinile (computerele) sa le poata citi si interpreta. Descrierile despre oameni sunt complexe de genul ce pot ei sa faca, date personale dar si relatii cu alte persoane.
Practic FOAF este o pagina web personala, in care iti poti exprima parerile si legaturile cu ceilalti din jurul tau, numai ca este stocata in alt format si anume formatul FOAF.
Documentele FOAF pot fi legate intre ele pentru a forma o retea de date cu semantici bine definite. FOAF se foloseste de RDF si deci poate fi usor aceesat si imbricat cu alte documente de acelasi tip. Aceste documente cu care stabileste legaturile sunt cele ale prietenilor declarati, apoi se stabilesc legaturi cu prietenii acestora, si asa mai departe.
Ce trebuie sa faci pentru a face parte din acest proiect? Sa iti dedici cateva minute pentru a intra pe site-ul www.foaf-project.org, urmati apoi sectiunea "Getting Started" si accesati Foaf-a-matic. Aceasta este o aplicatie javascript extrem de usor de folosit ce va va permite sa va generati fisierul FOAF corespunzator descrierii voastre. Dupa ce veti completa mai multe campuri (nuami cele de nume, prenume si adresa sunt obligatorii) vi se va genera codul FOAF aferent datelor furnizate. Acest cod va trebui pus intr-un fisier pe care este bine sa il denumiti foaf.rdf si pe care sa il postati pe site-ul vostru, de preferat undeva unde este usor accesibil. Si cu asta ati terminat. Descrierea voastra este completa si va fi gasita de cautarile cu google.
 

0 comments so far.

Something to say?