WebML

By Oana Mirea
Internetul a devenit acum o parte foarte impotanta din viata cotidiana. Practic un mare procent din populatie intra pe internet in fiecare zi. Acest lucru a dus la dezvoltarea unor mari afaceri din realizarea de site-uri web dar si la o complexitate foarte mare a acestor site-uri. Astfel, un site care se vrea competitiv in lumea internetului trebuie sa ofere o multime de lucruri itneresante dar si facilititati iar cel mai important: o interfata atragatoare. Din aceste motive, si multe altele, sarcinile realizatorilor de pagini web au devenit din ce in ce mai dificile.
Pentru a-i ajuta pe dezvoltatorii de pagini web in a-si simplifica munca, a fost introdus WebML-ul, un UML (Unified Modeling Language). Practic WebML-ul este o notatie ce realizeaza specificatia unui site la nivel conceptual. Aceasta specificatie este integrata in procesul de dezvoltare a unei aplicatii web si este ajutata de tool-uri pentru design visual.
O specificatie WebML este abordata din cinci puncte diferite de vedere:
- modelul structural - continutul de date
- modelul compozitional - paginile care alcatuiesc aplicatia
- modelul navigational - legaturile ditnre paginile din aplicatie (link-urile)
- modelul de prezentare - layout-ul de prezentare al paginilor
- modelul de personalizare - personalizarea in functie de utilizator


Modelul Structural

Exprima continutul aplicatiei web referitor la entitati si relatiile dintre entitati. Entitatile au atribute, cu tipuri de date asociate acestor atribute.
Modelul structural este cea mai importanta parte in dezvoltarea unei aplicatii web datorita faptului ca inglobeaza tot continutul de date al aplicatiei web. Nu exista un mod conceret in care sa se specifice cum sa se dezvolte modelul structural. Este la latitudinea si competenta dezvoltatorului sa realizeze modelul structural cat mai complet si aproape de realitate. Exista insa niste guide-lines pentru a face realizarea acestui model mai usoara:
- identificarea tuturor utilizatorilor care vor folosi o anumita parte a aplicatiei web
- identificarea elementelor informationale ce prezinta interes utilizatorilor
- identificarea relatiilor fiecarui element. Aceste relatii corespund relatiilor dintre entitati.


Modelul Compozitional

Contine paginile care vor alcatui aplicatia web si specifica unitatile-continut din aceste pagini. Exista sase tipuri diferite de unitati: Data, Multidata, Index, Scroller, Filter si Direct.


Modelul Navigational

Ilustreaza link-urile navigationale dintre pagini si unitatile-continut pentru a forma hiper-textul. Exista doua tipuri de link-uri: non-contextuale - conecteaza pagini independente si contextuale - vor afisa continutul paginii destinatie in functie de continutul unitatii sursa. Link-urile contextuale sunt bazate pe relatiile dintre entitati descrise in modelul structural.


Modelul de Prezentare

Defineste modul in care o pagina va fi afisata utilizatorului. Exista doua tipuri de prezentari: specifica paginii - specifica prezentarea pentru o singura pagina, si prezentare generica - se aplica tuturor paginilor generice.


Modelul de Personalizare

Permite ajustarea continutului in functie de profilul utilizatorului. Exista doua metode de personalizare: personalizarea declarativa si personalizarea procedurala.

In unele clasificari, modelul navigational si cel compozitional sunt combinate pentru a alcatui Modelul Hipertext.

Pentru mai multe informatii despre WebML vizitati www9.org
De asemenea vizitati www.webml.org
 

0 comments so far.

Something to say?