XForms

By Oana Mirea
Cu totii folosim formulare aproape in fiecare zi pentru diferite lucruri. Daca parintii nostril au fost obisnuiti cu a completa de mana cu pixul un formular si a sta mult timp la coada pentru a-l depune, noi avem la dispozitie acum formularele electronice, care au o din ce in ce mai mare raspandire. Se spera ca in viitor toata lumea sa aiba posibilitatea sa completeze orice tip de formula online. Acest lucru ar duce la o eficienta imbunatatita a gestionarii acestor formulare.

Sa revenim la subiect, si anujme formularele electronice, online. Le intalnim pe orice web site unde vrem sa facem un user, sau in sondaje online, comert electronic si in aplicari pentru diverse servicii online. Pana nu de mult, formularele erau realizate folosind numai HTML. Insa odata cu trecerea timpului si cu dezvoltarea de noi tehnologii, s-a realizat ca aceasta abordare are anumite limitary cum ar fi slaba integrare cu XML-ul sau facilitatile limitate. Pentru a remedia aceste probleme, a fost introdus XForms-ul, un limbaj pentru realizarea de formulare ce integreaza tehnologia XML.

Cu toate ca XForms a fost conceput pentru a imbunatati realizarea de formulare web, aceasta tehnologie s-a dezvoltat si acum poate fi folosita si pentru aplicatii de sine statatoare sau alaturi de alte aplicatii de prezentare.

Diferente intre XForms si HTML Forms

Spre deosebire de HTML Forms care e dependent de platforma, ruland bine doar pe desktopuri, XML Forms este independent de platform ape care ruleaza, putand fi vizualizat la fel de bine de pe un telefon mobil spre exemplu ca si de pe un laptop.

Dupa cum am spus si mai sus, XForms, spre deosebire de HTML Forms, ofera integrare pentru XML.

HTML Forms suporta numai cateva tipuri de date iar acestea sunt elementare. XForms beneficiaza de validare de date din formular cat si de calcule realizate cu datele din formulare. Pentru aceste calcule, cu HTML Forms aveai nevoie pana acum de scripturi aditionale realizate in alte limbaje de programare; deci si cunostinte aditionale.


Daca v-am trezit interesul, puteti vizita pentru mai multe informatii:
http://xformsinstitute.com/essentials/browse/book.php#ch01-22-fm2xml
 

0 comments so far.

Something to say?